Pravila i uslovi takmičenja

Takmičenje je bazirano na dobrovoljnoj osnovi i cilj je da se promoviše sportsko druženje i fair play. Molimo poštujte pravila da bi ceo sistem organizacije bio lakši i efektivniji u interesu svih.

 

Pravila teniske lige

Zimska sezona 2020/21

Takmičarske grupe


Takmičenje je organizovano po grupama. U prvom ciklusu postoji jedna A grupa i dve B (B1 i B2). A grupa ima najviši rang a zatim slede grupe B1 i B2 koje imaju istu vrednosnu kategoriju. U svakoj grupi ima po 8 takmičara. U okviru svake grupe u toku jednog ciklusa se odigravaju mečevi po principu svako sa svakim. Po završetku ciklusa, 4 najslabije plasirana takmičara iz A grupe prelaze u novoformiranu B grupu. Po dva prvoplasirana takmičara iz B1 i B2 grupe prelaze u A grupu. Po 4 najslabije rangirana takmičara iz B1 i B2 grupe prelaze u novoformiranu C grupu. Takmičenje će se u drugom ciklusu odvijati u tri različite grupe po kategorijama, A, B i C.


Način zakazivanja mečeva


Mečevi se zakazuju automatskim generisanjem mečeva na osnovu online prijava svakog od takmičara. Svake nedelje, četvrtkom se otvara mogućnost prijave termina za odigravanje mečeva koji su po redosledu naredne nedelje. Svi takmičari su u obavezi da na strani "prijava termina" prijave svoje termine za sledeću nedelju ili da se jednostavno odjave da ne mogu da igraju u toj nedelji. Svi koji ne budu odradili prijavu ili odjavu biće uvršteni u raspored kao da su slobodni u svim terminima i time potencijalno ući u raspored igranja za sledeću rundu. Zaključno sa subotom, svi takmičari koji su prijavili svoje termine ulaze u sistemsku obradu i dobijaju raspored odigravanja mečeva koji će biti istaknut na strani "Mečevi".  Ako nekim slučajem neko od takmičara nije dobio automatski zakazan termin odigravanja, mečevi se eventualno mogu dogovriti i pojedinačnim dogovorom pojedinaca uz saglasnost organizatora takmičenja. Zakazani mečevi se mogu odložiti uz obavezu da se odigraju u periodu od dve nedelje po odlaganju meča u organizaciji takmičarakoji je odložio meč. U suprotnom meč će biti registrovan 7:0 (W.O) za protivnika. Ako se neko od takmičara ne pojavi na zakazanom meču a da o tome ne obavesti organizatora taj meč će automatski biti registrovan 7:0 (W.O) za protivnika.


Preporuke


Preporučuje se svim takmičarima da dolaze barem 15 min ranije na meč da bi se zagrejali i poćeli svoj meč na vreme. Kašnjenje na termin može prouzrokovati kašnjenje i ostalih mečeva. Fair play igra je osnovno pravilo i molba, kao i uvažavanje svakog takmičara bez obzira na takmičarski motiv. Takođe je vrlo važno da prijave termina za odigravanje mečeva budu na vreme da bi se što bolje organizovalo odigravanje mečeva. 


Pravila igranja

Zimska sezona 2020/21

Način odigravanja


Pobednik meča je takmičar koji prvi osvoji 7 gemova. Pri rezultatu 5:5 ili 6:6 se odigrava TIE-BREAK do 7 sa minimalnom razlikom od 2 poena. Prilikom drugog DEUCE-a u gemu se odigrava takozvana "zlatna lopta" kojom se dobija pobednički poen u tom gemu. Stranu na koju će biti odigrana serva prilikom zlatnog poena bira takmičar koji servira. Posle odigranog svakog neparnog gema se menjaju strane.

Bodovanje


Svaki osvojeni gem, bez obzira da li je takmičar pobedio ili izgubio, donosi po 1 poen. Pobednik meča dobija 7 poena za osvojene gemove i 10 nagradnih poena za pobedu. Poraženi takmičar dobija onoliko poena koliko je osvojio gemova. Na broj osvojenih poena u meču utiče i koeficijent razlike između dobijenih i osvojenih gemova u svakom meču.  Taj koeficijent iznosi 0.2 poena od ukupne razlike osvojenih/izgubljenih gemova. Npr. ako neko dobije meč sa 7:4, ukupan broj poena koje osvaja je: 7 za osvojene gemove, 10 za pobedu i 0.2 x (7-4) što je 0.6 poena po keoficijentu. Dakle ukupno 17.6 poena. Poraženi u tom slučaju osvaja 4 poena za gemove i 0.2 x (4-7) što je -0.6. Dakle ukupno 3.4 poena. Svi rtezultati će biti istaknuti na strani "Mečevi" a samim tim biće i upisani u takmičarske tabele. 

Tabele


Svaki odigrani meč i rezultat moraju biti prijavljeni organizatoru. Osoblje zaduženo za održavanje sajta će uneti prijavljeni rezultat čime će se automatski formirati novo stanje na tabelama po svakoj grupi. Sve tabele se azuriraju istovremeno po prijavi/unosu rezultata u sistem čime se dobija precizna evidencija rezultata i uspešnosti svakog takmičara. Tabele se mogu pregledati na strani "Tabele".